Artikel Reinier de Graaf Gasthuis in vakblad Installatie & Bouw

13-11-2014
Voor ziekenhuizen is een goed functionerend datanetwerk letterlijk van levensbelang. Immers, steeds meer apparatuur wordt via het netwerk aangestuurd. In het nieuwe, hypermoderne Reinier de Graaf Gasthuis in Delft is men zich hiervan terdege bewust. Het ziekenhuis heeft daarom ingezet op een kwalitatief hoogstaand, gecertificeerd datanetwerk met hoge datasnelheden en een lange termijn garantie van maar liefst twintig jaar.


INTEGRALE KWALITEIT, DUURZAAMHEID EN SERVICE
Totaalinstallateur van bedrijfscommunicatiesystemen en telematicaoplossingen HTC International is al in de beginfase van het nieuwbouwproject door Bouwcombinatie Reinier de Graaf vof bij het project betrokken. Het bedrijf vormt tijdens de uitvoering van haar werkzaamheden een beproefd team met leverancier Forehand Electronic Extensions BV en fabrikant Siemon. “Samen zijn wij verantwoordelijk voor de advisering, productie, levering en installatie van het universele bekabelingsconcept voor alle IP-gerelateerde producten, waaronder de data-installatie, koper- en glasvezelbackbones, telecommunicatie, toegangscontrole en camerabewaking op het terrein,” vertelt Henk Smits, directeur van HTC International. De toegevoegde waarde van het partnership zit volgens Smits met name in de integrale kwaliteit, duurzaamheid en service. Zo vervulde Forehand Electronic Extensions BV, distributeur van netwerkinfrastructuren, Wi-Fioplossingen en IP-gerelateerde producten, in dit project niet alleen een belangrijke rol als distributeur, maar ook als adviseur. “Vanaf het begin van het project hebben wij intensief meeg dacht met HTC, om een zo goed mogelijke oplossing voor de eindgebruiker te realiseren,” vertelt René Vrij, director sales van Forehand Electronic Extensions BV. “In dit project werd om een langdurige garantie van twintig jaar op de werking van het netwerk gevraagd. Dit kan alleen gerealiseerd worden met de beste kwaliteit producten, in combinatie met de juiste installatie.”


MAXIMALE HEADROOM
Zowel HTC, Forehand als Siemon hebben jarenlange ervaring in de zorgsector. Siemon, wereldwijd één van de grootste fabrikanten op het gebied van netwerkbekabeling, is zelfs een bekende partner van het Reinier de Graaf Gasthuis. “Ruim zes jaar geleden hebben wij onze eerste data-installaties voor het ziekenhuis mogen leveren,” vertelt René Proost, maximale headroom die we kunnen genereren in de channel, waren hierbij doorslaggevend. Wij bieden minimaal 3 dB meer headroom in de channel dan de ISO-standaard voorschrijft. Daarmee zijn we uniek in de markt.” Deze marge in de headroom zorgt volgens hem voor een gegarandeerde beschikbaarheid én snelheid van het netwerk wat, betreffende de medische applicaties en het IP-based entertainment voor de patiënt, cruciaal is in een ziekenhuisomgeving. “In de oudbouw en in de Gravin, het bijgebouw dat nu bij het project wordt betrokken, hebben wij destijds een volledig netwerk gerealiseerd inclusief een aantal Wifi-installatievoorzieningen. In dit project wordt gewerkt met een Siemon CAT6A F/UTP-systeem. Met dit systeem wordt bescherming geboden tegen interferentie van hoogfrequente apparatuur, middels beschermende folie onder de buitenmantel. Het ziekenhuis is daarmee klaar voor de toekomst.”


KORTE DOORLOOPTIJD
Het project kent een zeer korte doorlooptijd, vertelt René Vrij. “Binnen een jaar word het Reinier de Graaf Gasthuis van 9.500 aansluitpunten en 550 kilometer shielded F/UTP LSOH CAT6A-kabels voorzien. Dat komt neer op 170 aansluitpunten en 10 kilometer kabel per week.” Henk Smits: “Normaal werken we met zes tot acht man op een project, maar in dit geval van het Reinier de Graaf Gasthuis werken we dagelijks met dertig specialistische datamonteurs, die door ons intensief zijn opgeleid en geïnstrueerd. Hiermee bewaken wij structureel de kwaliteit tijdens het gehele installatieproces.” Om het installatieproces op gang te houden, is het van groot belang dat alle materialen just-in-time geleverd worden, vertelt hij. “Dat maakt de samenwerking en het snelle schakelen met Forehand en Siemon essentieel.” Het Reinier de Graaf Gasthuis is niet de eerste opdracht die door de combinatie HTC International, Siemon en Forehand Electronic Extensions BV is gerealiseerd. Eerder werden al de renovatiebouw van het Mauritshuis en het Provinciehuis Noord-Brabant en de nieuwbouw van het Westfriesgasthuis en Endemol gezamenlijk ingericht.


FEITEN EN CIJFERS
Datanetwerk Reinier de Graaf Gasthuis
– 550.000 meter 10G-databekabeling (Cat6A F/UTP)
– 9.500 Cat6A-werkplekaansluitingen
– 6.000 meter OS2-glasvezelbekabeling
– 420 glasvezelverbindingen
– 1 MER- en 9 SER-ruimtes
– 13.500 montage-uren

Voor het volledige artikel van HTC International en Reinier de Graaf in het vakblad Installatie & Bouw klik hier.

Terug