RTL overtuigd van de kracht van Exterity’s IPTV-systeem

23-09-2016
RTL overtuigd van de kracht van Exterity’s IPTV-systeem
Binnen RTL in Hilversum ontstond de behoefte om het oude CAI- systeem te vervangen door een modern en digitaal IPTV-systeem. Het oude systeem was analoog, niet flexibel en niet schaalbaar genoeg. RTL zocht daarom contact met de system integrator HTC International, die op zijn beurt de expertise van Intronics inschakelde voor een passende totaaloplossing. RTL is net als Endemol en Omroep Gelderland overtuigd van de kracht van het Exterity IPTV-systeem. Tegenwoordig wordt op de redactievloer van RTL Nieuws en RTL Z alle binnenkomende content middels het IPTV-systeem van Exterity ontvangen en vervolgens gedistribueerd naar individuele clients binnen RTL.

Uitdaging: een flexibele, schaalbare oplossing in betere beeldkwaliteit
Hank van de Loo, Technical Manager bij RTL, was op zoek naar een IPTV-systeem om onder meer de televisiesignalen van verschillende kanalen te kunnen distribueren binnen RTL in Hilversum.

In het pand was al wel een CAI-systeem voor het verzenden van audio- en videosignalen aanwezig. Dit had een aantal nadelen, het CAI- systeem was niet flexibel en schaalbaar genoeg om de binnenkomende content op een eenvoudige wijze te beheren en te distribueren. Doordat het beeldsignaal via een analoog systeem aangeleverd en gedistribueerd werd, was de beeldkwaliteit ook niet naar wens. “Het gebruikte systeem was verouderd en de belangrijkste wens was een betere beeldkwaliteit. Tijdens mijn zoektocht naar een passende oplossing heb ik onder andere naar de oplossing bij Endemol gekeken. Daar wordt al jaren tot volle tevredenheid met IPTV apparatuur van Exterity gewerkt.”, voegt Hank toe.
Creatieve media uiting in de gangen bij RTL
Creatieve media uiting in de gangen bij RTL

Na een gesprek met de professionals van Intronics is een oplossing met een Exterity IPTV-systeem uitgewerkt. “Eén van de voordelen van het IPTV Exterity-systeem is de schaalbaarheid; je kunt het makkelijk uitbreiden. Exterity zorgt ervoor dat de verschillende binnengekomen zenders in één uniform formaat gebundeld en uitgestuurd worden naar het LAN en met de gewenste HD beeldkwaliteit. Ondanks de vele voordelen vroeg ik mij nog steeds af of het IPTV-systeem van Exterity wel geschikt zou zijn voor RTL, want binnen het pand hebben we met een dedicated bedrijfsnetwerk te maken.
 
Het Exterity IPTV-systeem maakt gebruik van de bestaande infrastructuur, namelijk het interne IP-netwerk (LAN). De wens was om het bedrijfsnetwerk en de content vanuit de RTL Master Control Room gescheiden te houden zonder te veel bandbreedte te gebruiken. Gelukkig bleek dit voor Exterity geen belemmering te zijn: “Deze fabrikant heeft namelijk een unieke receiver met een 4-poorts switch in haar portfolio en per poort bepaal je welk netwerkkanaal je aan wilt sluiten, ook bekend als VLAN tagging. Op deze wijze delen gescheiden netwerken de fysieke hardware zoals switches en bekabeling, wat nog eens kostenbesparend is. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een multicast-gegevensstroom is het gebruik van bandbreedte op het netwerk beperkt. Doordat er één gegevensstroom van de server afkomstig is, ongeacht het aantal clients dat de gegevensstroom ontvangt, heeft de multicast-gegevensstroom dezelfde hoeveelheid bandbreedte nodig als een enkele unicast- gegevensstroom met dezelfde inhoud”, legt Ferry Korzinek van HTC International uit.
On demand nieuwscontent voor de redactievloer
On demand nieuwscontent voor de redactievloer

Resultaat: het beste nieuws leveren door optimale contentdistributie
Alle audio- en videocontent wordt vanuit de RTL Master  Control Room (MCR) aangeleverd. Denk hierbij aan zeer diversebronnen, zoals nieuwszenders van over de hele wereld, maar ook individuele correspondenten via een livestream. Deze MCR is de spin in het web van waaruit de signalen gemonitord en vervolgens naar studio’s en redactievloeren verzonden worden. Dankzij de Exterity-oplossing komt alle content live bij de juiste werkplek en personen binnen, waarbij er tussen de verschillende (nieuws) zenders geschakeld kan worden. Het beheer van content is optimaal en uiteindelijk geldt: degene die op de redactievloer het beste content het snelst ontvangt kan een perfect nieuwsbericht maken.
IPTV systeem van Exterity toegepast bij RTL
IPTV systeem van Exterity toegepast bij RTL
 
De volledige installatie van de oplossing is door HTC International uitgevoerd, waarbij Intronics onder meer het pre-sales advies en trainingen verzorgde en ondersteuning bij de configuratie heeft geleverd. Tijdens de implementatie bleef Intronics betrokken bij het proces door te adviseren en waar nodig bij te sturen. Technische knowhow wordt daarbij voortdurend uitgewisseld.

Klik hier voor het originele artikel gerealiseerd door Exterity, toonaangevend leverancier van professionele IPTV oplossingen.

Terug