Complete data-infrastructuur nieuwe rechtbank in Amsterdam

Drie panden in één pand. Zo zou je de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg in Amsterdam kunnen omschrijven. De drie gebruikers- en bezoekersstromen - rechterlijke macht, verdachten en andere bezoekers - worden binnen het tien etages tellende gebouw namelijk door betonnen muren strikt van elkaar gescheiden. De enige plek waar de drie elkaar treffen, is de zittingszaal. Een mooie uitdaging voor HTC International om in dit complexe gebouw de complete data-infrastructuur aan te leggen.
Dat betekent het complete netwerk voor de reguliere data-aansluitingen, de zwakstroombekabeling voor de brandmeld-, ontruimings- en beveiligingsinstallaties en de bekabeling voor de AV-installaties. Een klus in opdracht van NACH, New Amsterdam Court House. Het consortium dat verantwoordelijk is voor de bouw van de rechtbank. Een gebouw met een totale vloeroppervlakte van ruim 47.000 vierkante meter voor zittingszalen, verhoorkamers, cellen en kantoren dat in het voorjaar in gebruik wordt genomen.


Keuze voor HTC

In maart 2018 gaven projectmanagers Fred Freeke namens NACH, en daarbinnen bouwer Heijmans, en Wesley Smits van HTC International elkaar de hand. Niet voor het eerst, eerder werkten ze al samen bij de bouw van het nieuwe onderkomen van de Europese justitieorganisatie Eurojust in Den Haag. Een project dat Heijmans in maart 2017 opleverde. “Die eerdere positieve ervaring in combinatie met de prijs heeft uiteindelijk de doorslag gegeven om ook voor dit project te kiezen voor HTC”, legt Fred uit. Waarbij hij vooral aangeeft de proactieve houding van HTC te waarderen.
Nog voordat HTC daadwerkelijk aan de Zuidas aan de slag ging, nam Wesley al een aantal keer een kijkje op de projectlocatie in hartje Amsterdam. Daar waar eerst de oude rechtbank tegen de vlakte moest voordat met de bouw van het nieuwe pand kon worden begonnen. “Je wilt er een gevoel bij krijgen. En Fred heeft me op die momenten al wat wegwijs gemaakt”, legt hij uit.
“We beschouwen elkaar als collega’s”, haakt Fred in. “Vanaf moment één hebben we gezegd dat het team van HTC integraal onderdeel moest uitmaken van het eigen uitvoeringsteam. Zodat de lijntjes kort zijn, je elkaar makkelijk kunt opzoeken en je eventuele problemen meteen samen te lijf kunt gaan. HTC heeft dan ook een eigen bureau in de bouwkeet van NACH op het terrein gekregen.”

Wederzijds vertrouwen als basis

“Samen uit, samen thuis”, benadrukt Wesley. “Dat betekent dat wij, ook als onderaannemer, onderdeel willen uitmaken van het bouwteam. Alleen op die manier kunnen wij optimaal meedenken met een opdrachtgever. En die mogelijkheid heeft Fred geboden. Zo hebben we samen op basis van wederzijds vertrouwen een wij-gevoel weten te creëren waardoor het belang van het project voor beide partijen continu voorop heeft gestaan.”
Het wederzijds vertrouwen blijkt volgens beiden bijvoorbeeld uit de manier waarop eind 2020, na ruim anderhalf jaar intensieve samenwerking, letterlijk de rekening is opgemaakt. “Gedurende het project hebben we geregeld tegen elkaar gezegd, schrijf maar even op. We kijken aan het eind wel even. En uiteindelijk waren we er in een goed uur uit”, herinnert Wesley zich.   
“Bijzonder”, beaamt Fred. “Zeker omdat het hier een complex gebouw betreft. Ook planningstechnisch heeft dit de nodige hoofdbrekens met zich mee heeft gebracht. Dat vergt van alle partijen dan toch wat meer energie dan gedacht.”

Meegegroeid met gebouw

“Zo hebben we bij het leggen van de in totaal zeker zeshonderd kilometer kabel in het gebouw heel wat extra meters moeten afleggen”, geeft Wesley een praktijkvoorbeeld van die complexiteit. “Zeker toen de bouw van het pand vorderde en de betonnen muren werden opgetrokken, stuitten we steeds vaker letterlijk op een muur.”
“Op een gegeven moment zat alles dicht”, vult Fred aan. “Het voelde als een doolhof waarin ieder zijn weg moest vinden. Gelukkig zijn we met zijn allen meegegroeid met het gebouw zodat we steeds weer konden anticiperen op situaties.”

Duizenden aansluitpunten

Uiteindelijk heeft HTC in het gebouw ruim 9500 Cat6-aansluitpunten gemonteerd en nog eens 3500 OS2 glasvezel-aansluitpunten. Een enorm aantal, zelfs voor professionals. “Ik denk dat er jaarlijks niet meer dan tien van dit soort panden in Nederland worden opgeleverd”, schat Wesley in om aan te geven hoe veelomvattend dit project is geweest. Niet alleen voor HTC, maar voor alle betrokkenen.
Een megaproject, ook nog eens onder behoorlijke tijdsdruk, dat je volgens hem en Fred alleen tot een goed einde kunt brengen wanneer je voor tweehonderd procent op elkaar kunt vertrouwen. Een en dezelfde agenda, daar draait het om. Wanneer je daarvan op aan kunt, smaakt een samenwerking naar meer. En dat is hier volgens beiden zeker het geval.

Binnen dit project HTC samengewerkt met de volgende leveranciers: 

•          Leviton voor het bekabelingsysteem
•          Minkels als het gaat om de patchkasten


 

het icoon van support

Meer weten?

Bent u nieuwsgierig, of heeft u vragen over hoe wij u kunnen helpen?
Neem contact met ons op!